Holdingselskab

Få en 100% ærlig og gratis vurdering af din sag.

+1.000 sager

hvert eneste år

+50 mio. kr.

erstatninger til vores kunder hvert år

+250

løbende retsager

+30 års

erfaring

Få hjælp her!

Vi vender tilbage inden for 48 timer

Kontakt Jensen Advokatfirma og få hjælp inden for naboret, planret, familieret, mm.

+1.000 sager

hvert eneste år

+50 mio. kr.

i erstatninger til vores kunder hvert år

+250

løbende retsager

+30 års

erfaring

Hvordan kan vi hjælpe?

Fordele og ulemper ved et holdingselskab

Hvad er et holdingselskab?
Et holdingselskab er et selskab, der udelukkende har til formål at eje et andet selskab. Det selskab, som holdingselskabet ejer, er et datterselskab og kaldes ofte for et driftsselskab, ligesom et holdingselskab ofte kaldes et moderselskab. Holdingselskabet kan eje et eller flere datterselskaber. 

En selskabsstruktur bestående af et holding- og et driftsselskab kan etableres ved, at en fysisk person stifter et holdingselskab, eksempelvis med minimumskapitalen kr. 50.000. Holdingselskabet stifter herefter driftsselskabet

Adam Younes der hjælper sine kunder med arbejds- og patientskadessager

4 fordele ved et holdingselskab

Det eventuelle overskud som driftsselskabet genererer, kan skattefrit udloddes som udbytte til holdingselskabet. På denne måde kommer overskuddet væk fra driftsselskabet, og opspares i stedet for i holdingselskabet. Dermed er de opsparede overskud beskyttet mod eventuelle krav mod driftsselskabet, eksempelvis et erstatningskrav. Såfremt driftsselskabet eventuelt måtte gå konkurs, er de midler, der er i holdingselskabet, ligeledes beskyttet mod konkursen.

Det udløser ingen skat at udlodde udbytte fra et driftsselskab til et holdingselskab. Det skal dog for god ordens skyld bemærkes, at udbyttet allerede er blevet beskattet i driftsselskabet med en selskabsskat på 24,5 %. Selskabsskatten nedsættes i øvrigt gradvist over de kommende år til 22 % i år 2016. Såfremt du udlodder udbytte fra holdingselskabet og til dig selv privat, bliver du udbyttebeskattet af beløbet.

Det er en betingelse for skattefrit udbytte, at holdingselskabet ejer mindst 10 % af kapitalandelene i driftsselskabet.

Såfremt du på et tidspunkt ønsker at afhænde din virksomhed, vil det foregå ved, at du alene afhænder driftsselskabet. Den salgssum du får ved at afhænde driftsselskabet, går skattefrit ind i holdingselskabet. Du kan herefter anvende kapitalen i holdingselskabet til eksempelvis at investere i en ny virksomhed eller etablere et nyt driftsselskab til en ny forretningsmæssig aktivitet. 

Et holdingselskab medfører på flere måder, at det både skattemæssigt og juridisk er lettere og ofte mindre likviditetskrævende at gennemføre et generationsskifte. Det er i særdeleshed en fordel, at etablere holdingselskabet i god tid forud for et eventuelt generationsskifte. Vi anbefaler, at man opretter holdingselskabet samtidig med driftsselskabet. Et eksempel på en fordel ved holdingselskaber i forbindelse med et generationsskifte kan være, at det er muligt at ”slanke” selskabet forud for generationsskiftet således, at køberen af driftsselskabet f.eks. ikke skal overtage opsparet overskud.

Det er min konklusion, at det er en klar forudsætning for langt de fleste generationsskiftemodeller, at der er etableret holdingselskaber.

Holdingselskaber giver en høj grad af fleksibilitet, såfremt der er to eller flere ejere af en virksomhed. Vi ser ofte, at der ved flere ejere af et selskab er vidt forskellige behov og ønsker for at udlodde udbytte til privatforbrug. Dette kan løses ved, at ejerne af virksomheden har hvert et holdingselskab. De ejere, der har behov for at udlodde udbytte kan gøre dette, mens de øvrige har mulighed for at lade overskuddet opspare i holdingselskabet og dermed undgå at blive udbyttebeskattet. Et holdingselskab kan således være med til at undgå konflikter om udbyttepolitikken.

Spørgsmål og svar vedrørende holdingselskaber

Alle fysiske personer der er myndige kan stifte et holdingselskab. Derudover kan en juridisk enhed, f.eks. et selskab stifte et andet selskab, hvorved det første selskab bliver til et holdingselskab. Det gælder for både anpartsselskaber og aktieselskaber. Hvis man f.eks. er to ejere af virksomheden kan hver fysisk person have hvert et holdingselskab. De to holdingselskaber kan herefter etablere et fælles holdingselskab, der så igen ejer driftsselskabet.

Man kan oprette et holdingselskab eksempelvis i form af et anpartsselskab med en selskabskapital på kr. 50.000. Selskabskapitalen kan være i form af enten kontanter eller i form af aktiver der har en værdi på mindst kr. 50.000. Stiftelse i form af aktiver/værdier kræver i mange tilfælde, at en revisor udarbejder en vurderingsberetning der dokumenterer, at der rent faktisk er værdier til stede svarende til selskabskapitalen.

Nej, et holdingselskab er blot et almindeligt selskab, der har til formål at eje et andet selskab. Et holdingselskab kan således være både et aktieselskab eller et anpartsselskab. 

Ja, man kan i de fleste tilfælde efterfølgende oprette et holdingselskab efter reglerne om skattefri anparts/aktieombytning. Der er primært to ulemper ved efterfølgende at oprette holdingselskabet. For det første er det noget dyrere, idet stiftelsesproceduren er mere kompliceret og kræver bl.a. at en revisor udarbejder en vurderingsberetning. En anden ulempe er, at holdingselskabet i en periode på 3 år ikke kan sælge kapitalandele (aktier/anparter) i datterselskabet skattefrit (det såkaldte ejertidskrav).

I princippet kan et holdingselskab anvendes til hvad som helst. Et ofte anvendt formål er at placere visse typer af aktiver i holdingselskabet. Det kan eksempelvis være immaterielle rettigheder i form af et patent, der ejes af holdingselskabet, men anvendes af driftsselskabet i henhold til en licensaftale. På denne måde sikrer man, at patentet ikke bliver omfattet af driftsselskabets eventuelle konkurs.

Der gælder samme regler for holdingselskaber som for driftsselskaber. Et holdingselskab kan fravælge revision hvis holdingselskabet og datterselskabet ikke tilsammen på balancetidspunktet (regnskabsårets udløb), i 2 på hinanden følgende regnskabsår, overskrider 2 af følgende:

  • En balancesum på kr. 4.000.000
  • En nettoomsætning på kr. 8.000.000
  • Antallet af fuldtidsansatte, i løbet af regnskabsåret, må ikke udgøre mere end 12

Nej, efter reglerne om ”rullende kapital” kan man anvende de samme kr. 50.000 til at stifte begge selskaber med. Du kan altså anvende 1 x kr. 50.000 2 gange. Kapitalen på kr. 50.000 tilhører driftsselskabet efter endt stiftelse. Kapitalen indgår herefter som en del af selskabets driftskapital og kan anvendes til driftsomkostninger.

Kontant stiftelse af et holdingselskab koster kr. 1.195 + moms. Vi yder rabat ved samtidig kontant stiftelse af både et holdingselskab og et driftsselskab, hvilket koster kr. 2.195 + moms. Dertil kommer et stiftelsesgebyr til Erhvervsstyrelsen på kr. 670 pr. selskab. 

Den eneste ulempe ved et holdingselskab er, at der, som ved et driftsselskab, skal udarbejdes en årsrapport for selskabet. Der er ofte tale om en mindre årlig omkostning idet der jo alligevel skal udarbejdes en årsrapport for selskabet. Derudover er der selvfølgelig stiftelsesomkostningerne som er en engangsomkostning..

Hvis du ikke fik svar på dit spørgsmål, eller ønsker yderligere oplysninger om holdingselskaber, er du meget velkommen til at kontakte os.

Vi er klar til at behandle din sag, uanset hvor du bor i Danmark

Vi ved det godt! Mange er lidt betænkelige ved at kontakte et advokatfirma, for hvad nu med prisen? Hos os kan du være helt rolig! Vi har åbne og gennemsigtige priser, og det koster dig intet at tage kontakt til os! 

Vi er landsdækkende, og vi har advokater og specialister, der dækker reelt alle facetter af jura. Lad os starte med at sige goddag til hinanden, høre hvad din henvendelse går ud på – og så finder vi en løsning. På genhør!

Hvordan kan vi hjælpe?