Forside » Familieadvokat » Ægtepagt
Få det første møde og en vurdering af jeres formueforhold helt gratis hos Jensen Advokatfirma.
Ring på 7680 1690
Eller udfyld nedenstående formular:
Hvis ægtefæller ikke har en økonomisk aftale, så er retsstillingen den, at man har fælles formue, og dermed deler alt, hvis man går fra hinanden. Ægtefæller kan lave økonomiske aftaler – dette gøres ved oprettelse af en ægtepagt, som er en aftale mellem dig og din ægtefælle om, at i for hele formuens vedkommende, eller for enkelte dele af formuen aftaler, at dette alene skal tilhøre den ene af jer.
Hvis i aftaler særeje betyder det, at i ikke skal dele den del af formuen, som er omfattet af særejet i forbindelse med en skilsmisse. Ved oprettelse af et særeje, kan man lave en aftale om en nøjagtig deling af formuen, som man mener den skal være i forbindelse med en skilsmisse – og det er en aftale, som er gældende inden i går fra hinanden og imens i stadig er gift. Der findes forskellige former for særeje, og disse vil blive gennemgået nedenfor.
Vi har markedets billigste priser ved udarbejdelse af ægtepagter, og en ægtepagt koster typisk mellem 2000-5000 kr. afhængig af hvor kompliceret den er. Da udarbejdelse af ægtepagter vedrører jeres økonomi er det vigtigt, at finde en advokat med ekspertise inden for dette område – vi har stor ekspert viden inden for udarbejdelse af ægtepagter.
I princippet kan hele formuen gøres til særeje således, at i hver i sær ejer de formuegenstande som i selv har købt, og som således står i jeres navn. Dette kaldes rent særeje, man kan imidlertid også aftale andre særeje former som f.eks.
• Særeje for formuen som den er på et aftalt tidspunkt
• Særeje for arv eller gave som den ene modtager.
• Særeje for f.eks. en procentdel eller en brøkdel af formuen (1/3 del af formuen eller 33% af formuen)
• Særeje vedrørende en formuegenstand f.eks. en bil, en virksomhed eller et hus.
• Særeje for en pengesum, nogen akter eller lignende formue værdier.
A: skilsmissesæreje
Skilsmissesæreje træder kun i kraft i forbindelse med en evt. skilsmisse – er i gift helt frem til jeres død træder skilsmissesærejet ikke i kraft, og i betragtes som et ægtepar med fælleseje.
B: fuldstændigt særeje
Denne type særeje indebærer, at man har særeje både imens man er gift, men også ved dødsfald. Sådan et særeje kan man f.eks. oprette hvis den ene ægtefælle er insolvent, eller man ikke ønsker at skifte i forbindelse med dødsfald, og man er oppe i årene. Fuldstændigt særeje indebærer, at den længst levende ægtefælle arver første afdøde, og ikke kan sidde i uskiftet bo med første afdødes formue.
C: kombinationssæreje
Her aftaler man at der er skilsmissesæreje, som i visse situationer bliver til fuldstændig særeje. Der findes 8 forskellige muligheder, og den mulighed der kaldes ægtefællebegunstigende kombinationssæreje, er den mest normale. Ved ægtefællebegunstigende kombinationssæreje opnår man mulighed for, at den længst levende kan sidde i uskiftet bo, uden at den længst levende skal dele med andre livsarvinger. Dermed sikres den længstlevende ægtefælle bedst muligt – selvfølgelig på bekostning af de øvrige arvinger.
Der er mulighed for, at gøre særejet/ægtepagten tidsbegrænset til f.eks. 10 år, eller f.eks. lave det man kalder et aftrapnings særeje, hvor man hen af vejen udfaser særejet til fordel for formuefælleskab.
f.eks. kan et aftrapnings særeje være særeje for halvdelen af formuen de første 15 år, som derefter laves om til 25% af formuen efter 20 år.
Dette sker skriftligt, og ved at man typisk får en advokat til at lave en skriftlig aftale mellem ægtefællerne. Det er en betingelse, at begge ægtefæller underskriver ægtepagten og den tinglyses i personbogen. Der skal betales en tinglysningsafgift til staten, som variere over tid, men typisk lægger omkring 1700 kr. vi anbefaler at man kontakter en advokat, før man aftaler en ægtepagt, og man er velkommen til at ringe gratis på telefonnummer 76801690 eller skrive en mail til bj@bjsj.dk – det koster ikke noget.
Man kan aftale hvorledes pensioner skal deles ved indgåelse af en særeje aftale (udarbejdelse af en ægtepagt). Det kan være en god ide hvis der er stor forskel på jeres pensioner, fordi i måske har valgt, at den ene arbejder mere end den anden, mens den ene af jer varetager funktioner i hjemmet og i forhold til børn.
Der findes forskellige pensionstyper, og pensionstypen er afgørende for hvilke aftaler i kan indgå om deling af pensionsordninger.
Har i kapital eller ratepension kan man aftale, at de deles. I kan også aftale at samtlige pensionsordninger, som i er i besiddelse af, skal deles ligeligt i tilfælde af skilsmisse. Man skal være opmærksom på, at det ikke er muligt, at aftale deling af livrente pensioner, de vil derfor ikke være omfattet af en sådan aftale. Man har mulighed for, at foretage en regulering med andre pensioner eller på anden måde foretage fordeling af formuen således at man tilgodeser, at en livrente pension ikke bliver delt – det kan være en mulighed, hvis den ene af jer har en meget stor livrent pension, og den anden pension har kapital og ratepension, som måske er aftalt skal deles.
Der er mange spørgsmål, som der skal tages stilling til i forbindelse med økonomiske aftaler mellem ægtefæller, og det kan anbefales at kontakte en advokat, som har viden og speciale inden for området, og som kan rådgive jer om jeres muligheder.
I er altid velkommen til at rette en gratis forespørgsel til vores kontor, og tale med en af os – det kan ske på telefonnummer 76801690 eller mail bj@bjsj.dk